Artritis u pasa

Nije lako gledati kako artritis sve više narušava zdravlje vašeg psa. Veći i stariji psi najviše pate od ove iscrpljujuće bolesti. Njihova težina je dodatni stres na zglobove i onemogućava lagano vježbanje koje veterinari preporučuju za držanje artritisa pod kontolom.

 

Što pogađa velike pse

Zbog svoje težine, veliki psi često pate od problema kao što su displazija kukova ili lakta, pucanja ligamenata, osteoartritisa i drughih teškoća koje dovode do progresivnog artritisa. Isto tako, bilo koja ozljeda može ubrzati artritis.

S godinama, većina velikih pasa najvjerojatnije će patiti od neke vrste artritisa. Veterinari i pseći dijetetičari su razvili efikasne tretmane i preventivne programe koji mogu olakšati tegobe vašem psu.

 

5 savjeta za tretiranje artritisa

Kao i kod ljudi, pseći artritis je vrlo zahtjevan za tretiranje i nije ga moguće potpuno izliječiti. Usprkos tome, možete učiniti puno toga da bi vašem psu koji pati od artritisa život učinili udobnijim.

 • Kontrola težine.

  Prekomjerna težina pogoršava simptome artritisa. Ako je vaš pas pretežak, smanjite mu količinu kalorija u ishrani. Vaš veterinar može preporučiti prehranu koja najbolje pogoduje pasmini vašeg psa.

 • Redovno vježbanje.

  Previše vježbanja za psa koji već pati od artritisa nema puno smisla, ali lagano i redovno vježbanje može spriječiti pojavu artritisa kod mlađih, i olakšati simptome artritisa kod starijih pasa. Ako je vaš veliki pas trom, učinite sve što možete da se on što više kreće. Više kraćih šetnji je bolje od jedne dugačke.

 • Udobnost pri odmoru.

  Artritis otežava velikim psima kretanje u ograničenim prostorima pa je zbog toga važno da psi imaju udobno mjesto za odmor i spavanje. Pokušajte im nabaviti mekani dječji madrac ili prostirku od pjenaste gume debljine od najmanje dvanaest centimetara.

 • Specijalne dijete i dodaci prehrani.

  Mnogi proizvođači hrane za pse danas nude specijalno formuliranu hranu za pse koji pate od artritisa. Ta hrana obično sadrži prirodne sastojke kao glukozamin, kondroitin, kao i druge vitamine i minerale koje veterinari preporučuju za poboljšanje zdravlja zglobova i olakšanje simptoma artritisa.

 • Olakšanje bolova.

  Ni jedan vlasnik ne želi vidjeti svog psa kako pati. Veterinari imaju čitav niz opcija za olakšanje bolova. Natečeni i iritirani zglobovi i bol uzrokovan artritisom mogu biti tretirani protuupalnim lijekovima. Važno je da posjetite veterinara ako vaš pas šepa, ne može ustati ili se muči prilikom kretanja.